اهداف توسعه فردی چیست؟
اهداف توسعه فردی را چگونه مشخص کنیم؟ این مهمترین سوالی است که شما در برنامه ریزی توسعه ی فردی به آن برخواهید خورد و ذهنتان را مشغول می کند. همانطور که در تعریف توسعه فردی خواندیم که مجموعه مهارت هایی که سبب می شود افراد به درک و شناخت بهتری از خود برسند، توسعه فردی یا شخصی نام دارد. برای رسیدن به این شناخت و ارتقا در زمینه ی مورد نظر، باید برنامه ریزی داشته باشید. اگر پای سخنرانی افراد موفق همچون بیل گیتس، جف بزوس، هاوارد شولتز، استیو جابز و … نشسته باشید، تمام آنها از اهمیت برنامه ریزی و مشخص کردن اهداف توسعه فردی می گویند. برای همین ما در این مقاله به برنامه توسعه فردی و اهداف آن به طور کامل پرداخته ایم.
اهداف توسعه فردی
چه کسانی به توسعه فردی نیاز دارند؟
شاید شما هم جزو افرادی باشید که آرزوهای زیاد در سر دارید، اما احتمالا به هیچ کدام آنها نرسیده اید. شاید هم به آرزوهای خود رسیده اید، اما باز هم می خواهید پیش تر بروید و موفق تر باشید. این دو طیف از انسانهایی است که به برنامه های توسعه مهارت های فردی روی می آورند. تیپیکال یک انسان نیازمند به توسعه فردی می تواند از فردی گمراه تا کاملا موفق را دربربگیرد. اما درجه نیاز انسان ها در ابتدای این طیف به مراتب بیشتر از دیگران است. اگر جزو دسته های زیر هستید، حتما اهداف توسعه فردی و روش های بکارگیری آن به دردتان خواهد خورد:
- کسانی که انگیزه و دلخوشی لازم برای ایجاد تغییر را دارند.
- کسانی که از شغل، روابط، تحصیلات و موقعیت های فعلی خود رضایتمندی نداشته و به دنبال تغییر هستند.
- کسانی که می خواهند آموزش های جدید و مهارت های مفید امروزی را کسب کنند.
- کسانی که به دنبال بهبود روابط خود در تمام زمینه های زندگی هستند.
- کسانی که برای رسیدن به یک هدف خاص به دنبال برنامه ریزی هستند.
تدوین برنامه توسعه فردی
حال اگر جزو دسته های بالا هستید، به این شیوه برای خود برنامه توسعه فردی را تدوین کنید:
- اهداف توسعه فردی را تعیین کنید: مهمترین بخش برنامه، هدف های آن است. شما چه چیزی را می خواهید؟ می خواهید به کجا برسید؟ چقدر زمان دارید؟ و …
- خواسته ها و آرزوهای خود را به طور شفاف بشناسید: اگر درک درستی از آینده و آنچه می خواهید ندارید، به شما توصیه می کنیم که مدت زمانی را برای شناسایی خواسته های خود کنار بگذارید. ببینید در چه زمینه ای، چه نوع فعالیتی، کدام ارتباط و … بیشترین خوشحالی و لذت را خواهید برد.
- مهارت ها، استعدادها و تجربه های خود را بشناسید: خیلی مهم است که در زمینه ای که به آن علاقه دارید، به مهارت برسید. مثلا اگر استعداد شما در زمینه کوچینگ زندگی است، در آن به تسلط برسید. اگر در مورد استعداد خود نیز مبهم هستید، ببینید در حین انجام کدام کار، گذر زمان را متوجه نمی شوید و خسته نخواهید شد؟
- به کدام امکانات در جهت رسیدن به مهارت ها نیاز دارید: در کلاس های آنلاین شرکت کنید، پکیج های آموزشی بخرید، به سمینارها و کنفرانس ها بروید، کتاب بخوانید و … . تمام اینها امکانات پاسخگو برای کسب مهارت است.
- یک برنامه عملی برای خود تدوین کنید: کار شما تمام نشده است. باید یک برنامه مدون و گام به گام برای رسیدن به هدف تعیین کنید. توسعه فردی برای هر کسی در نهایت به یک برنامه عملی و پیش رونده ختم خواهد شد.
- تنظیم جدول زمان بندی: شما تا آخر عمر برای رسیدن به اهداف تعریف شده زمان نخواهید داشت. در برنامه توسعه فردی و تعریف اهداف توسعه فردی، بازه زمانی 6 تا 12 ماهه را در نظر داشته باشید. البته می توانید بازهای طولانی تر را نیز در نظر بگیرید. اما این بازه بهینه ترین حالت ممکن است.
برنامه توسعه فردی
مزایا و اهداف توسعه فردی
در نهایت شما به هدف خواهید رسید، اما نه! این تمام اهداف توسعه فردی و تاثیرات آن بر زندگی افراد نیست. لیستی از مهمترین تاثیرات رشد فردی در ادامه آورده شده است:
- توانایی بیشتر در همدلی و تطابق پذیری
- اعتماد به نفس بیشتر
- کم شدن ترس در زندگی
- شنونده ی بهتری خواهید شد
- زبان بدن فعالتری خواهید داشت
- پرت زمانی شما کم خواهد شد
- سحرخیز، عملگرا و اکتیو خواهید بود
- دیگران از حضور در کنار شما لذت خواهند برد.
- پایین آمدن سطح استرس
- از بین بردن محدودیت ها
- اراده ی قدرتمند
- قدرت تصمیم گیری بهتر
- موفقیت در مدت زمان معلوم